OEZA Elementair zwemmen

Zwemmen leer je niet zomaar, daar is heel wat oefenen voor nodig. Vanaf de eerste keer dat je zonder papa en mama in het water spettert, totdat je van het startblok af springt om je examen voor je A-, B- of C-diploma af te leggen, de mensen van OEZA kunnen je prima begeleiden en helpen.

Wij bieden het enige echte Zwem-ABC

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid.

Wij hebben echter de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en worden elk jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (voorheen Nationaal Platform Zwembaden | NRZ). Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.

Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

 • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
 • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Deze officiële diploma’s worden bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
 • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
 • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

Dus: kies bewust en ga voor zekerheid.

Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen van andere ouders over dit onderwerp ook op www.allesoverzwemles.nl.

Het A-diploma

Het zwemmen begint bij het A-diploma. Als eerste wordt gekeken in hoeverre de kinderen watervrij zijn. Zo nodig worden ze spelenderwijs op hun gemak gesteld in het water. Kinderen kunnen beginnen met zwemmen vanaf 6 jaar. Nadat ze watervrij zijn, leren de kinderen de basisslagen zoals de schoolslag, de rugslag en de beginselen van borstcrawl en rugcrawl. Voor het diploma moet zowel in normale kleding als met badkleding worden afgezwommen.

Het B-diploma

Het B-diploma is een vervolg op het A-diploma maar de te zwemmen afstanden worden langer en de borstcrawl en rugcrawl worden beter bijgebracht. Bovendien wordt er al een echte kopsprong gemaakt met aansluitend 6 meter onder water zwemmen.

Het C-diploma

Het C-diploma is weer een vervolg op het B-diploma en hier moeten alle zwemslagen goed worden uitgevoerd. Ook zijn de te zwemmen afstanden veel langer.

Nadat je de diploma’s behaald hebt

Als je je zwem ABC-opleiding afgerond hebt, dan zijn er een hoop mogelijkheden om verder te gaan met zwemmen:

Verdergaan met de zwemopleiding voor de zwemvaardigheidsdiploma’s
Bij OEZA leiden we op voor 4 onderdelen van de zwemvaardigheid.
Elk onderdeel bestaat weer uit 3 diploma’s.
Elk volgend diploma is een vervolg op de voorgaande en telkens iets moeilijker.

 • Snorkelen. Met de diploma’s: snorkelen 1, snorkelen 2 en snorkelen 3.
 • Reddend zwemmen. (Weer 3 diploma’s) Red jezelf of anderen.
 • Balvaardigheid. (Weer 3 diploma’s) Beginselen waterpolo.
 • Survival zwemmen.

Voor meer informatie kun je de begeleiders van het diploma-zwemmen vragen.

Voorbereidend wedstrijdzwemmen op maandag en vrijdagavond

Op maandag en vrijdagavond is er naast het zwemvaardigheidszwemmen een groep voorbereidend wedstrijdzwemmen. Hier leer je vooral je zwemslagen en conditie te verbeteren en kan je doorstromen naar de wedstrijdploeg.

Verdergaan met wedstrijdzwemmen

Hier leer je vooral de zwemslagen die je moet beheersen bij de wedstrijd zwemsport; borstcrawl, schoolslag, rugslag, vlinderslag en de combinatie van de vier, wisselslag. Op de training wordt speciaal gewerkt volgens het Basisplan Wedstrijdzwemmen, waarbij de slagen worden verbeterd of nieuwe slagen worden geleerd. De beginnende wedstrijdzwemmers kunnen trainen op maandag, woensdag en zaterdag.

Wat je ook kiest, wij vinden elke mogelijkheid prima. Behalve stoppen met zwemmen natuurlijk, want je kunt nog zo veel leuke dingen leren in het water. Je moet je keuze wel doorgeven aan de ledenadministratie. Wacht hier niet mee, want de inning van de contributie gaat gewoon door, tenzij je opgeeft dat je stopt.

OEZA's sponsoren

 • Ter Meulen Tuinstyle
 • De Hooge Waerder
 • Kingsign
 • FLIP & ZO
 • SponsorKliks

Ons zwemaanbod

Leszwemmen

OEZA Elementair zwemmen Zwemmen leer je niet zomaar, daar is...

Meer info Aanmelden

Wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen Je bent van plan lid te worden van de...

Meer info Aanmelden

Recreatief zwemmen

OEZA Recreatief zwemmen In 1968 werd de Heemskerkse zwemvereniging OEZA...

Meer info Aanmelden

Bosbaan

Swimming De Bosbaan Zondag 30 juni 2024 Programmaboekje  Klik hier...

Meer info Aanmelden